Irbis

6. dubna 2008 v 21:10
Irbis (Panthera uncia, dříve také Uncia uncia, zařazení do rodu Panthera je však přesnější, neboť nejbližším příbuzným irbise je tygr), také zvaný jako levhart sněžný, je velká kočkovitá šelma.
Délka
1 - 1,3 m
Ocas
0,8 - 1 m
Hmotnost
30kg - 55kg
Rozšíření
střední, jižní a východní Asie
Popis
Irbis připomíná levharta velkou šíří potravního spektra.
Biotop
Žije na útesech, skalních hřebenech, rozvolněných jehličnaných lesech až do nadmořské výšky 5000 m.
Potrava
Jaci, divoké ovce, kozy, svišti, pišťuchy, zajíci a ptáci
Binomické jméno
Panthera uncia
Schreber, 1775
Rozšíření irbise
Soubor:Uncia uncia.jpg
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:kočkovití (Felidae)
Podčeleď:velké kočky (Pantherinae)
Rod:Panthera
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama