Karakal

12. dubna 2008 v 11:24
Karakal (Caracal caracal, dříve Felis caracal) je kočkovitá šelma střední velikosti - délka dosahuje zhruba 65 cm plus 30 cm ocas. Je podobný severněji žijícímu rysovi, s nímž je příbuzný, na rozdíl od něj však je útlejší, má delší nohy a krátkou jednobarevnou srst (může být vínově červená, šedá nebo písková). Pouze mláďata mají červenavé skvrny na spodní straně; dospělí jsou bez kresby vyjma černých skvrn nad očima. Také uši jsou černé, a na konci opatřené dlouhými chomáčky chlupů. Karakal znamená turecky "černé ucho".
Karakal

Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:Živočichové (Animalia)
Kmen:Strunatci (Chordata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:Šelmy (Carnivora)
Čeleď:Kočkovití (Felidae)
Podčeleď:Malé kočky (Felinae)
Rod:Karakal (Caracal)
Binomické jméno
Caracal caracal
Schreber, 1776

Poddruhy
  • C. c. caracal
  • C. c. algira
  • C. c. damarensis
  • C. c. impopoensis
  • C. c. lucani
  • C. c. michaelis
  • C. c. nubicus
  • C. c. poecilictis
  • C. c. schmitzi
Synonyma
  • rys karakal
  • rys pouštní
  • rys severoafrický
  • rys stepní
Rozšíření a početnost
Karakal se vyskytoval od severozápadní Indie a Aralského moře až po Jižní Afriku; dnes je na většině původního areálu vyhuben. Jeho habitatem jsou stepi, buše a polopouště, avšak pravým písčitým pouštím se vyhýbá. Vydrží dlouho bez pití, pouze s tělesnými tekutinami kořisti.
Biologie
Jeho potravu tvoří převážně zajíci, damani a menší druhy antilop, které doplňuje hlodavci a ptáky. Loví převážně v noci, v chladném období i ve dne. Žádná kočkovitá šelma srovnatelné velikosti se mu nevyrovná rychlostí běhu. Ve starověku byl v Egyptě i Indii cvičen k lovu zvěře podobně jako gepard. Také dobře šplhají a někdy vytáhnou svou kořist do koruny stromu, podobně jako to dělá levhart skvrnitý.
Karakalové jsou samotáři, každý jedinec má vlastní teritorium. Pářit se mohou celoročně, samice se páří s více samci.
Po 11 týdnech březosti se rodí obvykle 2 koťata. Samice je porodí v opuštěné noře hrabáče kapského nebo dikobraza a stěhuje je skoro každý den, aby je ochránila před predátory. V šesti měsících věku jsou koťata samostatná. Karakal se může dožít až 18 let.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama