Rys kanadský

12. dubna 2008 v 10:51
Rys kanadský (Lynx canadensis Kerr, 1792) je jeden ze čtyř druhů rysů původně žijících po celé severní polokouli. V současné době se vyskytuje již pouze ostrůvkovitě s maximem početnosti na Sibiři.
Rys kanadský

Stupeň ohrožení
Vědecká klasifikace
Říše:živočichové (Animalia)
Kmen:strunatci (Chordata)
Podkmen:obratlovci (Vertebrata)
Třída:savci (Mammalia)
Řád:šelmy (Carnivora)
Čeleď:kočkovití (Felidae)
Podčeleď:malé kočky (Felinae)
Rod:rys (Lynx)
Binomické jméno
Lynx canadensis
Kerr, 1792
rozšíření Ryse kanadského
rozšíření Ryse kanadského
Rys kanadský dosahuje velikosti max 1 m a je asi poloviční oproti rysu ostrovidu. Charakteristickým znakem je nápadná srst na tvářích a až 10 cm dlouhý hustý a jemný kožich světle šedé barvy. Ocas je asi deset centimetrů dlouhý, pahýlovitý s černým koncem. Hmotnost dosahuje max 15 kg.
Rys kanadský (Lynx) Rys kanadský (Lynx)
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Lenka Lenka | 20. dubna 2016 v 20:16 | Reagovat

umí rys kanadský plavat?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama